Gram Lergrav

På tur til Gram lergrav

Mandag d.14.1.2019 var vi på tur i Gram lergrav. Det var en super spændende dag. 
At komme ud og grave i lergraven kan være med til at give en forståelse for hvordan vores verden har set ud, og hvordan ting som muslinger osv har forandret sig med tiden, hvilke dyr fra dengang er uddøde og hvilke er udviklet til de dyr vi har idag.

Hvis man kommer som institution er det super spændende både at komme ud og se og grave efter fossiler i lergraven, men også at se deres fine udstilling indendørs. Denne udstilling rummer alt lige fra forskellige konkylier/muslinger til store skeletter af hvaler, der er også en model af en haj mund, munden er model af den største haj man ved har levet.

At tage på tur i ler graven kan være spændende for alle, men vi fik at vide deroppe at det særligt kan være rigtig godt for børn/unge med diagnoser, fordi man har så meget plads, og man behøver ikke gå i vejen for hinanden for at kunne lede efter fossiler i ler graven.
Lergraven er et spændende sted fordi de er rigtig gode til at fortælle om hvordan Danmark så ud for 10 millioner år siden, det giver en læring om hvordan vandet f.eks. har flyttet sig osv. For 10 millioner år siden var hele Gram havbund, og derfor har de nu også ler graven hvor man kan lede efter fossiler fra den tid hvor der var havbund. Det giver en læring i hvordan naturen arbejder og forandrer sig hele tiden, dette kan være svært at forholde sig til hvis man bare får det fortalt, så ved at besøge lergraven kan man få det fysisk mellem hænderne og så er det da ret sejt at kunne komme hjem med forskellige ting som er over 10 millioner år gamle.

Vi startede dagen med at høre lidt om hvordan havet har forandret sig, og hvordan Gram har været havbund en gang. Derefter gik vi ud i lergraven hvor vi selv skulle prøve at grave efter forskellige fossiler. Der blev fundet mange spændende ting. Da vi kom ind igen skulle vi prøve at bestemme hvilke ting vi havde fundet, her fik vi udleveret små poser til vores fund, samt bestemmelses kort hvor vi kunne skrive størrelse og navn på vores fund. De ting man finder som er 10 millioner år gamle hedder ikke nemme navne, som blå muslinger og hjertemuslinger osv. De har nogle meget lange latinske navne.

Efter vi var færdige med det, var vi inde og se deres udstilling, den indeholdt b.la. 2 kæmpe store skeletter fra hvaler, den ene var mere fuldstændig end den anden. Vi hørte også om at man i Gram lergrav i sommer (2018) havde fundet knogler fra en hval, og da den blev gravet ud var der næsten det hele af den, og under udgravningen var man så stødt på endnu en hval, de havde lagt med 66 cm mellemrum, og det var forskellige arter. Det var en familie som havde været ude i ler graven som var stødt på den første del af den ene hval i deres udgravning.

Gram lergrav er et super hyggeligt sted hvor man på en nem og overskuelig måde får et indblik i hvordan vores verden har forandret sig, og at den ikke altid bare har været som den er nu. Samtidig med at man selv kan komme ud og få hænderne i det, og faktisk har muligheden for at tage 10 millioner år gamle fossiler med hjem, en super mulighed som også gør det nemmere at fortælle om oplevelsen når man har noget man kan vise frem og som man skal huske noget om.



















Kommentarer